Împrumut rapid

Împrumutul rapid sau creditul rapid este în ziua de astăzi la mare modă în Romania. Acesta este oferit în general de către Instituțiile Nebancare numite IFN-uri și nu de către bănci.

El este foarte cunoscut în Statele Unite unde a fost inventat cu ani buni în urmă și cunoscut sub denumirea de payday loan ori cash advance. Acest împrumut era gândit ca o formă de creditare rapidă și putea fi rambursat integral în ziua încasării următorului salariu.

În România, termenul acoperă o gamă mai largă și definește de fapt orice fel de împrumuturi nebancare. Aceste credite nebancare acordate de către IFN-uri au unele avantaje notabile față de un împrumut clasic acordat de către o bancă.

În acest caz nu este nevoie de prea multe acte și nici de multe verificări asupra clienților. Rapiditatea este cuvântul cheie ce definește în primul rând această formulă de finanțare.

imprumut rapidDacă băncile cer în mod normal garanții peste garanții și își verifica clienții prin Biroul de Credite, IFN-urile sunt în primul rând interesate să opereze cât mai rapid. Aceste IFN-uri sunt instituții nebancare și au reglementari specifice, mult mai relaxate și fără să urmărească drept țintă o concurență directă cu băncile. Ele funcționează pur și simplu diferit deoarece se adresează unei alte nișe de pe piață. Clienții IFN-urilor în general apreciază această rapiditate și nu vor să ofere garanții complexe dar nici să împrumute sume foarte mari pe perioade prea lungi de timp.

Acești clienții sunt dornici să obțină un împrumut rapid și apreciază un termenul de restituire al sumei împrumutate de obicei destul de scurt. Ei preferă această variantă deoarece nu trebuie să se supună unor clauze fixe și nu trebuie să aducă un teanc de documente ori să se lase verificați în legătură cu alte împrumuturi încă active pe care probabil le au. IFN-urile nu sunt dornice să știe dacă clienții lor au datorii în alta parte sau nu, unii dintre cei care apelează la un credit rapid vor în mod anume să acopere alte restanțe în derulare.

De asemenea, Instituția Nebancară nu vrea să știe amănunte în legătură cu destinația banilor, aceasta rămânând confidențială pe tot parcursul contractului. Clientul este liber să facă oricând ceea ce dorește cu suma împrumutată. Acestea sunt câteva dintre motivele care justifică de ce produsele nebancare sunt preferate în ziua de astăzi de către atât de mulți romani. De asemenea, un alt avantaj de care beneficiază clienții este faptul că nu există riscuri cu privire la diverse proprietăți, gajurile fiind excluse.

Creditul urgent nu doar că este deosebit de ușor de obținut însă este și foarte flexibil, nu are clauze bătute în cuie și se adaptează în funcție de cerințele clienților. Oricine urmărește piața nebancară poate observa cu ușurință că ofertele de credit rapid se înnoiesc și se înmulțesc vizibil de la zi la zi.

În cazul unui credite rapide, clienții nu au de regulă la dispoziție sume foarte mari însă ei pot face chiar și mai multe împrumuturi deodată pentru a mări astfel suma totală. Valoarea creditului diferă însă de la o societate la alta. Bineînțeles, suma maximă oferită depinde nu în ultimul rând și de venitul lunar pe care clientul poate să-l dovedească.

credit rapid De exemplu, la Mozipo creditul minim este de 100 RON în schimb cel maxim ajunge la 1500 RON, Provident oferă împrumuturi între 500 și 5000 de lei iar Onnen este o alegere bună dacă aveți nevoie de mai mulți bani. Aici suma minimă este 1000 RON iar cea maximă poate crește și până la 10000 RON. La Happy Credit, minimul este de 400 și maximul de 4000 de lei. Și Viva Credit este util pentru sume mici cuprinse între 100-1000 RON.

Aceste sume diferă de fapt de la o societate la alta și fiecare IFN s-a specializat în timp pe o anumită secțiune de clientelă. Pe piața creditelor totul este posibil și astfel puteți găsi Instituții care oferă chiar și sume de 200000 de lei, bani pe care îi puteți plăti în rate.

Instituțiile nebancare care acordă aceste împrumuturi funcționează într-un cadru complet legal pentru că sunt reglementate și verificate de către Banca Națională. Ele operează mult mai rapid decât o bancă tocmai pentru că nu adoptă o viziune birocratică și caută mereu clienți ce îndeplinesc condițiile minime de aprobare.

Bineînțeles, un credit urgent se poate lua doar de cei care și-l pot permite financiar. Există din fericire o gamă mare de venituri care pot fi aprobate de către Instituțiile Financiare Nebancare, nu doar cele standard cum ar fi pensiile sau salariile. IFN-urile nu cer gajuri sau verificări amănunțite asupra clienților dar ca să poată funcționa, ele trebuie să se asigure într-un fel că au de unde să își recupereze banii. Clienților li se cere să facă dovada unui venit lunar constant ceea ce înseamnă un nivel minim de câștiguri lunare. Dacă în general nu se cer alte tipuri de garanții ori adeverințe de salariu (acte ce necesită o pierdere mare de timp din pricina birocrației atât de prezente încă în Romania) trebuie însă să se îndeplinească câteva criterii.

Vârsta trebuie să fie peste 18 ani iar cea maxim admisă este între 55 și 75 de ani. Aceste marje de vârstă depind însă de politica fiecărei Instituții Financiare Nebancare în parte, cu excepția faptului că toate vor să aibă clienți majori.

Pentru a obține un imprumut rapid trebuie așadar să vă prezentați cu buletinul și cu un act ce dovedește un venit lunar constant. Acest act doveditor poate fi după cum spuneam un extras de cont care arată încasarea unei sume de bani din tot felul de surse nu doar din salarii ori pensii. Acest venit ar putea avea drept sursă dividende, drepturi de autor, chirii, activități independente, comisioane etc.

Sursa de proveniență a acestui venit lunar constant nu contează atât timp cat el este prezent și dovedibil. IFN-urile nu aprobă sau resping nimic, ci pur și simplu nu sunt interesate de proveniența banilor cum de altfel nu sunt interesate nici de destinația viitoare a acestora.

Întrebuințarea lor poate fi oricare, de la sărbătorirea unor evenimente personale (pentru nunți, botezuri, achiziționarea pachetelor de vacanță, intervenții medicale, cumpărături, pentru studii etc.) până la investiții în afaceri sau acoperirea altor credite în curs. Evenimentele pot fi plăcute dar și neplăcute (accidente, lipsa asigurărilor). În ambele cazuri însă, factorul timp poate demonstra că un împrumut rapid este o necesitate.

Ușurința cu care aceste credite se aprobă poate fi un avantaj dar în același timp și o problema uneori. Mulți clienți deschid mai multe credite o dată fără a realiza puterea financiară de care dispun cu adevărat. Ideal este să nu se abuzeze de acest tip de credite rapide iar creditele să fie analizate obiectiv și personal de către cei care le solicită.

În cazul acestor credite nebancare, dobânda practicată este mai mare decât în cazul băncilor. Acest lucru însă nu contează de fapt de cele mai multe ori, pentru că perioada de timp în care se restituie banii este destul de limitată, astfel că dobânda finală nu ajunge să fie exagerat de mare.

Dacă dobânda anuală este într-adevăr mare, acest imprumut rapid are termeni favorabili și este indicat să se folosească atunci când clientul caută o finanțare de scurtă durată.

credite onlineProdusele nebancare sunt de fapt un fel de portofele virtuale deosebit de rapide. Pentru a le obține se poate aplica în mai multe moduri. În cele mai multe cazuri, clienții prefera ghișeele, dar aceste împrumuturi se acordă chiar și online. Credite online se aprobă foarte repede iar banii întră în conturi în câteva ore sau în maxim o zi. Pentru a obține un credit urgent se mai pot folosi SMS-urile, sau apelurile telefonice.

În prezent, clienții pot utiliza inclusiv un simulator de credit pe care îl găsesc online. Acesta ajută la analizarea eficientă și prezintă în mod obiectiv toate costurile. Astfel, fiecare persoană doritoare își poate calcula realist împrumutul în funcție de suma pe care si-o dorește dar și de perioada pe care o estimează pentru finalizarea contractului.

Credite online sunt produse moderne extrem de des folosite în ziua de astăzi când viteza definește întreaga societate de consum. Ceea ce le definește sunt sumele mai mici dar și obținerea precum și rambursarea într-un interval scurt de timp. Acest lucru face ca dobânzile, deși mai ridicate decât în cazul băncilor, să rămână acceptabile. De asemenea, este de menționat că se pot face și rambursări anticipate.

În general, împrumutul rapid este potrivit unor urgențe însă el se ia uneori și atunci când vine vorba despre investiții rapide ce pot genera profituri sau în cazul unor nevoi personale ce nu pot fi amânate.

Mulți romani preferă IFN-urile și nu băncile pentru că aceste instituții sunt mai eficiente atunci când este rapid nevoie de bani. Atunci când așteptările îndelungate ce presupun multe drumuri la bancă și în alte parți ies din calcul, se poate apela fără probleme la un credit rapid.