Credit doar cu buletinul

În Romania din perioada 2005-2007, creditul doar cu buletinul era un deziderat la modă atât pentru bănci cât și pentru clienți. Acest tip de împrumut a fost baza vânzărilor masive de electrocasnice dar și a multor altor achiziții pe care mulți le-au considerat utile în acea perioadă. Multe persoane și-au renovat casele, au cumpărat mobilă ori au făcut fel de fel de alte investiții în confortul și calitatea vieții de zi cu zi apelând la acestă formă de creditare.

Acest tip de credit, numit împrumut foarte rapid cu buletinul, era însă prost gestionat și se acorda fără nici un fel de verificare în prealabil. Magazinele erau cele care acordau clienților produse de tot felul cerând-le clienților drept garanție doar buletinul. Mai exact, era vorba despre cumpărarea în rate a unui produs iar clienții nici ajungeau să primească de fapt vreun ban, ei achiziționau direct produsul creditat.

Acordările erau nelimitate și măsurile de precauție erau nule. La toate acestea s-a adăugat dorința unora de a achiziționa cât mai mult și cât mai repede. Produsele era cumpărate direct din magazin, acolo unde se și făcea de fapt acordarea acestui credit. Era nevoie doar de un buletin și puteai primi pe loc ceea ce îți doreai să cumperi.

credit doar cu buletinul Trecerea de la sistemul întortocheat al băncilor la această rapiditate de achiziție nemaivăzută până atunci a încântat mulți romani și i-a făcut să cumpere pe loc, necontrolat și peste posibilitățile lor financiare. Obișnuiți până în acel moment doar cu lunga birocrație a băncilor, românii s-au îndreptat cu mult entuziasm spre noile produse, fără se clipească.

Ceva mai târziu, după cum avea să menționeze și guvernatorul BNR Mugur Isărescu, efectele acestor împrumuturi rapide aveau să se vadă iremediabil. Cam o treime din bani nu au mai fost returnați vreodată, iar ce s-a înapoiat a fost cu o mare întârziere. În acea perioadă, din cauza lipsei oricărei forme de control a Băncii Naționale dar și a unei educații financiare precare a populației, o mare parte din clienți au avut mult de suferit. Aceste împrumuturi s-au dovedit periculoase pentru că cei ce au beneficiat de ele au fost incapabili de le mai returna. Din dorința de a vinde cât mai mult, magazinele au greșit la rândul lor pentru că au ignorat mult timp nenumărate semnale de alarmă evidente.

Acest capitol s-a încheiat datorită Băncii Naționale (BNR) care a pus capăt acestei perioade financiare tulburi și a interzis acordarea de credite direct în interiorul magazinului. Acest capitol s-a terminat așadar în 2007, chiar cu un an înainte de debutul crizei financiare.

Ceea ce a urmărit BNR nu a fost să elimine definitiv orice formă de împrumut rapid Nimeni nu își dorea să renunțe la creditul rapid cu buletinul, economiștii înțelegeau perfect că aceste produse sunt la mare căutare. Ceea ce a reușit să modifice Banca Națională a fost reglementarea acestui tip de imprumut rapid cu buletinul.

Ceea ce a rămas însă din acea perioadă este faptul că, datorită neclarităților financiare desfășurate în magazinele din Romania înainte de criză, mulți romani asociază chiar și acum, după atât de mult timp, termenul de credit doar cu buletinul cu ceva negativ, incert, confuz și de multe ori de-dreptul suspect.

Intre timp, pe piață s-a pus de fapt pe picioare un cadru legal cu standarde adecvate de prudență. Astăzi, când vine vorba despre credite doar cu buletinul, BNR autorizează activitatea legală, transparentă și rapidă a IFN-urilor. Aceste instituții sunt singurele care au dreptul să acorde acest tip de împrumuturi rapide cu buletinul. Ele au însă voie să lucreze doar cu acest tip de credite, celelalte servicii financiare rămânând strict în atribuțiile băncilor.

Mai mult, se poate observa că ceea ce diferă între noul tip de împrumut rapid cu buletinul și cel vechi practicat de către magazine este în primul rând siguranța. Acum se operează perfect legal. Totul se află sub observația Băncii Centrale și funcționează într-un mediu strict, controlabil, care garantează drepturile clienților dar și solvabilitatea firmei.

Recent, băncile au încercat și ele să pătrundă pe acest segment de piață și au făcut tot posibilul să acorde și ele, precum Instituțiile Financiare Nebancare, credite doar cu buletinul. În acest caz însă, condițiile de acordare însă rămân destul de rigide și nu prea pot concura în realitate cu serviciile IFN-urilor.

credit rapid cu buletinul Băncile vor face și verificări în plus, pe lângă buletin, iar clientul va fi căutat în baza de date a ANAF. IFN-urile în schimb, acordă credite doar cu buletinul fără a dori să afle dacă clientul mai are sau nu alte plăți în derulare. Acest produs nebancar se adresează în principal consumului direct iar clientul este liber să folosească banii după cum dorește.

Nu există multe condiții impuse de Instituții pentru acordarea acestor credite. IFN-urile cer un buletin (valabil) și un document care să dovedească încasarea unei sume lunare. Se poate lua în considerare aproape orice tip de venit, impozabil ori nu. Această sumă stabilă lunară va dovedi că aveți posibilitatea de a returna banii în cazul în care se va face un împrumut rapid cu buletinul. Pentru ca IFN să acorde acest tip de credit este suficient un extras de cont care sa dovedească încasări regulate. Sursa acestui venit poate fi diferită, nu contează de unde provine atâta timp cât trece de pragul minim lunar (prag ce începe de la 300 de lei).

Proveniența venitului poate fi diversă. Putem vorbi despre salarii și pensii dar și despre drepturi de autor, chirii, sau activități profesionale libere.

În cazul în care vă grăbiți foarte tare, împrumutul se poate face și online. Creditul online cu buletinul este o metodă modernă, rapidă și eficientă de a face rost de bani folosind doar un calculator, un laptop sau un smarthphone. Cererea pentru un astfel de împrumut poate fi finalizată în doar câteva minute. Actele pot fi expediate foarte ușor prin email sau Whattsapp.
În final, pentru obținerea unui credit rapid cu buletinul trebuie subliniată și condiția esențială pe care o impun Instituțiile Nebancare și anume încadrarea într-un interval de vârstă, între 18 și 70 de ani.