Credit de nevoi personale

Termenul de credit de nevoi personale se referă la o gamă mai largă de creditare. Aceste împrumuturi au criterii foarte diferite, însă ceea ce le definește și caracteristica lor comună este lipsa unei utilizări obligatorii a banilor. Creditele de nevoi personale se află din punct de vedere al dobânzilor și al costurilor cam pe la mijloc între genul de împrumut rapid și cel clasic.

Aceste credite sunt acordate de către bănci dar și de ceea ce numim IFN-uri, adică Instituții Financiare Nebancare. Acestea sunt reglementate legal și supravegheate de Banca Națională iar activitatea lor este axată în primul rând pe genul de creditare rapidă, nebirocratică, accesibilă aproape oricui. În cazul în care împrumutați bani de la IFN, trebuie să aveți însă în vedere o dobânda anuală mai ridicată decât cea practicată de către bănci.

creditAceste credite de nevoi personale sunt foarte des folosite în ziua de astăzi datorită rapidității cu care se pot fi obținute și a libertății de care dispune clientul atunci când vine vorba despre utilizarea banilor. Lipsa gajurilor, a adeverințelor de salariu precum și eliberarea foarte rapidă a banilor prin funcționarea creditelor online sunt deosebit de utile atunci când te grăbești.

IFN-urile pe lângă toate aceste avantaje au însă și un dezavantaj, după cum am menționat deja ele practică o dobândă ceva mai ridicată.

Multitudinea de oferte de pe piață a făcut ca aceste împrumuturi să se adapteze din mers clienților și să ofere o pleiadă de variante la îndemâna aproape oricui. Băncile oferă momentan produse disponibile atât în valută dar și în lei cu o valoare maximă undeva în între 90000 RON sau 20000 EUR în timp ce valoarea minimă pentru credite nevoi personale poate începe de la 1000 RON însă o găsim de obicei între 2000 și 5000 RON.

Unele bănci adoptă cerințe fixe cu privire la perioada de rambursare, cum ar fi de exemplu CEC, însă altele lasă acest lucru la alegerea clientului. De obicei, durata unor credite nevoi personale oferite de către bănci este între minim 6 luni și maxim 5 ani dar există și excepții.

Băncile au înțeles dorința cât mai multor clienți de a avea acces rapid la împrumuturi și astfel au creat aceste produse oferite fără prea multe constrângeri, a căror destinație rămâne o chestiune privată. După perioada în care se făcea exces la acest capitol, când magazinele acordau credite doar cu buletinul fără nici un fel de alte garanții, a urmat o perioadă destul de dificilă și restrictivă.

Sistemul bancar a ieșit pe piață cu noi credite de consum care s-au dovedit în scurt timp un succes de proporții. Sumele maxime și termenele de rambursare au crescut tot mai mult. Deși băncile domină piața când vine vorba despre aceste tipuri de împrumut, IFN-urile au ajuns să fie de cele mai multe ori soluția cea mai bună în cazul unui credit nevoi personale.

IFN-urile oferă posibilitatea ca aceste credite să fie luate în cel mai rapid mod cu putință, adică online. Acest lucru presupune reducerea timpului de acordare la maxim. Pentru acest tip de contract se poate folosi orice dispozitiv media și o conectare la internet. Cei care aleg această variantă pot apela la un sistem online pus la dispoziție de către Instituții menit să calculeze online date cu privire la împrumutul dorit. Acest tip de calcul oferă o analiză obiectivă asupra costurilor totale și asupra dobânzilor practicate.

Sistemul de lucru al IFN-urilor este transparent și versatil, produsele lor se adaptează în funcție de cerințele clienților și de puterea financiară de care oamenii dispun. Chiar dacă dobânda anuală va fi mai mare decât tarifele practicate de către o bancă, în cazul în care creditul este luat pe o perioadă mai scurtă acest lucru nu se va resimți, deci această formă de creditare rămâne convenabilă clienților.

Uneori băncile pot cere adeverințe de salariu ceea ce presupune că obligatoriu clientul trebuie să aibă un loc de muncă și uneori chiar vechime. În schimb, IFN-urile acordă împrumuturi fără a fi interesate de acest aspect. Instituțiile nu cer clienților nici măcar gajuri însă au nevoie totuși de o verificare minimă. Condiția de a acorda un credit de nevoi personale constă în existența unui venit lunar stabil de care clientul dispune în mod constant.

Acest lucru se poate demonstra ușor printr-un extras de cont iar sumele nu trebuie să provină neapărat din pensii ori salarii. Banii se pot încasa din chirii, activități sezoniere, dividende etc. În ceea ce privește vârsta există câteva limite, de regulă între minim 18 ani și maxim 75.

nevoi personale Pentru a acorda un credit de nevoi personale, băncile își arogă dreptul de a face și verificări asupra clienților în baza de date de la Biroului de Credit. Ele nu acceptă clienți restanțieri spre deosebire de IFN-uri care nu iau în seamă nici măcar acest aspect. Unii clienți apelează la un credit de nevoi personale tocmai pentru a acoperi alte credite aflate încă în derulare.

De cele mai multe ori, împrumuturile nevoi personale sunt luate pentru situații neplăcute cum ar fi anumite probleme medicale, accidentele, bunurile pierdute și neasigurate însă și pentru evenimente fericite. Unii clienți apelează la credite pentru aniversari, nunți, botezuri, cumpărături, subvenționarea unor studii în străinătate, renovarea caselor sau achiziționarea pachetelor de vacanță. Alți clienți recurg la un credite de nevoi personale pentru a investi într-o afacere sau pentru a achiziționa mașini sau alte bunuri.

În majoritatea cazurilor, scopul principal al acestei forme de creditare rămâne consumul iar perioada de rambursare poate fi stabilită de la o sigură zi la câțiva ani.

Creditele de nevoi personale reprezintă în momentul actual o mare parte din activitatea comercială a băncilor. IFN-urile pe de altă parte au mult mai puține pretenții în ceea ce privește modalitatea de acordare a acestor împrumuturi. Aceste Instituții au câștigat teren și clienți tot mai mulți de la an la an. În cele din urmă avantajul este de partea clientului, care poate estima cel mai bine puterea sa financiară și analiza cu atenție timpul de rambursare, eșalonarea dobânzilor și suma dorită.